|
Joan Bosh i Rosell viu en el carrer Progrés, del veïnat de la. Un carrer que té aquest nom gràcies a la seva lluita per conservar-lo. A més a més, també és autor de la imatge de l’escut de de Ter que hi ha al mateix carrer. La seva ànima d’arquitecte queda reflectida en la seva casa. Una casa que vol sortir simbòlicament de la ciutat per recordar-nos les velles cases de poble de colors, molt típiques del sud de França. Una imatge atípica enmig de de Ter.
– Vaig néixer al carrer Nou, a Girona.
– El meu pare tenia una fàbrica de sabó aquí. Nosaltres de petits hi veníem a jugar amb els meus germans. Aquí hi havia un carrer, on hi havia set cases que es van tirar a terra. Hi passava el riu abans que el desviessin.
– Recordo perfectament l’annexió que es va produir a principis dels 60, però aleshores jo encara no vivia aquí. Hi vaig arribar a l’any 1972.
– Sí, l’he anat fullejant i hi he buscat les dades que més m’interessaven. Trobo que és un llibre molt interessant.
– El vaig fer jo mateix per deixar clar que la meva casa es troba a de Ter.
– Sí, el bombardeig no va tocar el pont. Van tenir mala punteria, però va enfonsar aquesta casa.
– Sí, hi havia dues plantes, la de baix va aguantar, però la de dalt no. Llavors, vaig arreglar el pis.
– He sentit sempre el nom de la. Fa temps era una plaça molt i molt petita. De fet, era una barriada del poble de de Ter.
– Quan són Temps de Flors el poble hi ha de col·laborar! No n’hi ha prou amb les coses oficials. Ho fem aquí perquè hi ha molta gent de pas i aquesta façana és molt vista. Posem flors aquí i flors al balcó.
– Des de fa 15 o 20 anys, hi posem unes flors de fusta grosses.
– Hi tinc la Mare de Déu de Montserrat, unes muntanyes artificials de sorra, m’agraden molt els ocells i en tinc diversos, i també hi ha un gat. Tot això en ceràmica. És una façana que és molt vista… és una façana de poble! Vull mantenir aquesta casa com si fos de les de poble d’abans. Ara tots són blocs i més blocs.
– Exactament. He volgut seguir el model de casa de poble com les que hi ha al sud de França. Allà vas a qualsevol poblet i et trobes cases de planta baixa amb tot tipus de colors. La nostra és de color groguenc, però allà n’hi ha de color rosa, blanc, blau… Aquí gairebé totes les cases són de color gris…
– Sí, allà cada casa té el seu coloret. No la tristesa d’aquell temps quan anaves a Port-bou, Colera i Llançà… tot era gris. La nostra casa és una alegria d’aquest carrer
– Sí, però recordo només el fet.
– Es diu carrer Progrés perquè jo vaig protestar. Aquí volien posar-hi carrer Pare Coll i ja havien canviat la placa. Vaig anar a l’Ajuntament de Girona i els vaig dir que no la canviessin. Això ha estat el carrer Progrés tota la vida i té una raó de ser: eren set cases i les hortes. Es van treure les hortes i es va fer aquest carrer gros que va ser el primer que va arribar fins a la carretera. Quan es va obrir es va fer aquesta casa i la del davant.