![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
No era d’esperar que després d’assolida la Democràcia i les llibertats d’expressió ens trobéssim al cap de poc temps amb un panorama polític i cultural que allò que més ha desenvolupat és la façana, les formes, el «new look», etc… Ens manca una cultura -cultural i política de vocació social en lloc d’un híbrid provincià i mercantilista, front una cultura de paper couxé que exclou- quasi deliberadament amplis nuclis de la població, obligats a fer-se els seus refugis d’expressió i convivència: els joves, els econòmicament febles, els marginats de tota mena».
El pes de la palla, col·lectiu d’amics i seguidors d’E.M.
Ja fa mesos que volia escriure sobre la zona-carrer dedicat al pintor Enric Marquès (1931-1994). És una paradoxa més de la vida d’aquest artista gironí, nat al barri de, barri que ha perdut quasi totes les seves arrels velles, zones de conreu, horts, masies, per convertir-se en una de les barriades gironines més poblades, amb carreteres i autovies, com l’acabada de fer, la llarguíssima que passa pel costat del Riu, on l’antiga Associació de Veïns lluità per no tallar cap a 30 plàtans al voltant de l’antic , també desaparegut.
Actualment el barri de
De pressa, fugim d’aquest desolat indret i edificacions. Ens barregem amb la gent gran, jubilats, i en especial dones i àvies amb els seus néts, que volen acostumar els nens que de petits i com a catòlics, els diumenges assisteixin a la missa dominical. Hem de dir que aquesta avinguda-passeig, plaça i jardins és el més bonic, espaiós i tranquil de
A l’altra vorera hi ha pisos més moderns, al final hi ha l’Escola Pública i després de fer la volta per les seves instal·lacions, entre l’ombra i la frescor d’uns antics plàtans, entrem pel carrer del nostre Enric Marquès, carrer, és un dir, ja que pràcticament no hi ha cases. Entrant a l’esquerra només hi ha el grandiós institut, segurament un dels més grans de Girona, amb més de 1.000 alumnes. Institut en què, de la mà de l’amic Jordi Villamitjana, professor d’aquest centre, vàrem organitzar una xerrada, petita mostra d’articles, catàlegs, fotos i gravats de l’Enric Marquès. I un mural sobre l’evolució de Girona, dirigit per mi i pintat pels alumnes.
Ens parem per llegir la petita placa dedicada a l’Enric Marquès, la segona és a la paret del petit Cementiri de
Jo estava absort mirant la panoràmica del cementiri. Una veu de l’altre costat de la carretera em crida: «Bosch Martí, què fas aquí dret?, tan seriós, sembla que estiguis resant…». Em giro i veig que se m’apropa, és en Bernini, el famós lector de Les Vides d’Artistes del Renaixement d’en Vasari, ja citat en altres articles nostres. I somrient m’ofereix un ram de gira-sols. Els hi agafo: «Doncs mira, estic recordant un meu amic, saps què farem? Llençarem els gira-sols que s’enredin entre les branques per donar una nota de color, és el millor homenatges que podem fer a l’Enric Marquès». I que a més a ell el deu haver emocionat, i més fet per vosaltres, tots plegats, víctimes dels fracassos d’una societat cada dia més mercantil i inhumana. I servidor, cap a la biblioteca Salvador Allende, instal·lació que és una de les més absurdes edificacions de l’època franquista, plantada en el mig del que havia de ser una plaça. Primer fou un mercat de peix, després el centre de les diferents associacions populars del barri, avui biblioteca temporal, ja que l’Associació del barri volia que s’enderroqués per engrandir la plaça. Hi juguen molts nens, majoritàriament emigrants negres i marroquins. És una zona on cada dia podem comprovar, com a usuaris habituals de la biblioteca, l’augment de població emigrant… [Diari de Girona]