|
Diumenge -25 de març-, a la plaça de l’Assumpció del, prop de setanta-cinc taules es van muntar per fer-hi cabre les persones que volien canviar, reciclar, regalar… coses que fan nosa a casa o senzillament que ja no es fan servir.
També es va muntar una taller de reciclatge per als més menuts, de la qual van sortir unes fundes d’ulleres, portamonedes, suports de fotografies, punts de llibres i moltes coses més de materials que normalment llencem. És molt d’agrair l’alt índex de conscienciació dels veïns que hi érem.
L’única crítica seria la poca difusió que s’ha fet d’aquest Mercat de l’intercanvi, crec que els estaments oficials haurien d’educar més (xerrades, conferències, publicitat pública i privada).
Les taules del mercat de diumenge al barri de Sant Narcís FOTO: MIQUEL PAGÈS |
Vivim en una societat immersa en una cultura on es potencia el consum desmesurat i poc sostenible, fet que comporta una gran producció de residus innecessaris que acaben per esdevenir una problemàtica ambiental i social.
Un any més, des de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat i la de Serveis Socials i Joventut de l’Ajuntament de Girona, juntament amb la col·laboració de les associacions i entitats dels barris, es vol continuar amb la celebració dels Quatre Mercats d’intercanvi a la ciutat. Coincidint amb les estacions de l’any, quatre barris de Girona fan que, per un dia, sigui possible la celebració d’uns mercats on els diners no hi tenen protagonisme. A l’hivern, a Pla de Palau; a la primavera, al
Aquests mercats són una iniciativa local on es vol demostrar que una altra forma de comerç és possible i potenciar el valor que representa intercanviar bens de consum, allargant-los-hi la vida útil. Objectes en bon estat que potser per a uns ja no són necessaris, per a d’altres poden suposar un recurs de molta utilitat.
És del cert que més d’un de nosaltres tenim a casa una aspiradora que ja no utilitzem perquè en tenim una altra de més bona i moderna, llibres que ja hem llegit, roba que ja no ens posem, música que ja hem avorrit de tan escoltar-la, jocs i joguines de quan érem petits… Doncs és en els mercats d’intercanvi on els hi podem donar un valor ambiental i social amb la possibilitat d’intercanviar-los per altres que podem necessitar.
Les edicions de l’any passat van ser tot un èxit quant a participació i a valoració per part dels organitzadors. La intenció és que aquest esdeveniment s’acabi integrant i consolidant com una activitat social anual més en cadascun dels barris; i que, en cada edició, es vagin guanyant molts més adeptes. Es tracta d’una activitat oberta a tothom, especialment didàctica per als nens i nenes, on podem reflexionar sobre el consum responsable i aprendre a intercanviar, compartir i reutilitzar. I és que intercanviar és fer realitat un comerç sense diners, recuperant una forma oblidada d’economia amb molts avantatges ambientals, econòmics i socials. També és solidaritat i una bona alternativa per evitar que certs objectes esdevinguin residus i acabin desaprofitats a l’abocador o a la incineradora. Participant en els mercats hom pot descobrir altres maneres de funcionar, altres maneres de produir, consumir, conviure… Així doncs, abans de llençar res pensem si convé guardar-ho per al proper mercat.
• El passat 25 de març: barri de
• 9 de setembre: Festa Major de
Carme Camps és biòloga i coordinadora dels Quatre Mercats d’intercanvi