|
Volia passar desapercebut, però no li van deixar fer. Volia camuflar-se entre els assistents a la reunió de veïns de de Ter afectats per l’ocupació de pisos buits -al sector de la plaça del Barco i la frontissa de-, però era massa evident que hi era. El regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, havia assajat la postura asèptica “a veure què diuen”, com si la cosa no fos amb ell, quan qui hauria de tenir coses a dir és ell precisament. Finalment, el regidor responsable va fer-se present per no aportar cap proposta concreta i parlar de forma genèrica d’una comissió (?) que està encarregada d’aquest tema (!), res de nou va anunciar Berloso. I té lògica. No té res per anunciar. Quan el passat mes de juliol va esclatar un fet semblant a la travessera/Salt, ell ja es va fer fonedís. No en va dir ni piu. L’hemeroteca canta. I té lògica, també.
Perquè ja em diran vostès -estimades i estimats- què hem de pensar quan tota una Àrea de Serveis Socials, d’una pretesa Ciutat 10, elabora les dues darreres Memòries publicades (2012 i 2013), d’una de les regidories més sensibles (de les persones!), amb un retalla i enganxa pel que fa a les actuacions per entomar les situacions com les que vivim a avui. Cap més dada, cap més descripció, cap avaluació de com ha anat. Comproveu-ho:
“Amb la finalitat de promoure habilitats, competències per millorar l’autonomia: Projecte escales. SBAS Santa Eugènia. De gener a juny 2012. Participació de 17 comunitats veïns (365 habitatges). Objectiu principal del projecte: Detectar problemes de convivència i degradació d’aquesta en comunitats de veïns del territori associades a efectes derivats de la situació de crisi, i valorar possibles propostes per abordar la situació conjuntament amb el col·lectiu afectat.” [pàg. 10 / Memòria 2012 dels SBAS (Serveis Bàsics d’Atenció Social), Serveis Socials].
“Projectes relacionats amb la millora de l’habitatge i l’habitabilitat: Projecte escales (Santa Eugènia). Agents promotors: Sbas – Santa Eugènia. Objectiu principal del projecte: Detectar problemes de convivència i degradació d’aquesta en comunitats de veïns del territori associades a efectes derivats de la situació de crisi, i valorar possibles propostes per abordar la situació conjuntament amb el col·lectiu afectat.” [pàg. 56 / Memòria 2013 de l’Àrea de Serveis a les Persones, Serveis Socials].
Saben què dirà la Memòria 2014? S’accepten apostes!
¿No deu ser que la solució del problema que ens ocupa (habitatges) passa per projectes de prevenció i per una acció decidida dels Serveis Socials i altres àrees municipals com Educació, Joventut, Ocupació, Habitatge; per la intervenció de mediadors socials i familiars que visitin les famílies dels pisos ocupats per analitzar l’atenció necessària; per un acompanyament als joves d’aquests immobles a través d’educadors socials i projectes juvenils; i, per la presència d’adolescents menors d’edat en alguns pisos, per la necessària intervenció dels Serveis d’Atenció a la Infància? Un pèl massa agosarats aquests criteris veïnals i solidaris per als directius de l’Àrea de Serveis a les Persones, perquè podrien argumentar que “si es volen educadors socials s’hauran de retallar d’altres partides del Pla Comunitari (PEiC); Serveis Socials, de la Girona 10, ja hi ha posat tot el que se suposa que hi havia de posar per respondre a la problemàtica dels pisos ocupats…” Sí? Definitivament el més fàcil és el retalla i enganxa.
Està molt clar que som un barri de 2ªB dins l’esquema mental dels gironautes. Només ens vénen a cercar quan necessiten vots. I desatenen els problemes de la gent real, com aquest de l’ocupació de pisos buits.