![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
– La restitució és difícil. En aquests moments no es pot ni demanar. Desitjaríem una transició tranquil·la per als cubans.
– Centralitzar les investigacions i aportacions que en els diversos municipis de Catalunya es fan sobre els indians. En aquest tema hi ha molta descoordinació. També volem rellançar les relacions culturals entre Catalunya i Cuba.
– És a llarg termini. Cal un centre d’interpretació i documentació. No seria un museu tradicional, sinó un espai interactiu basat en les noves tecnologies, sense exloure el beneficis turístics que per a Begur representaria. Hi ha tanta arquitectura indiana a Begur i s’han rehabilitat tants edificis que ja no ens conformem amb la cançó del meu avi que va anar a Cuba. Sense caure en el localisme, des de Begur volem treure a la llum tot un món indià real, que existeix.
– Tenim el suport logístic del Museu d’Història de Catalunya, però no necessàriament hem d’estar vinculats.
– Admetem col·laboracions i mecenatge. Per 30 € anuals es pot ser «amic» de la Fundació Catalana Begur-Cuba.
– El projecte de relació bàsicament passa per la Sociedad de Beneficencia de Naturales de Cataluña, de l’Havana, que és el casal català més antic del món. Data de mitjan segle XIX i integra els catalans que històricament eren d’allà. Hi ha una relació directa. Tenim previst, per exemple, anar a presentar allà el llibre El nacionalisme cubà i Catalunya, de Lluís Costa, historiador [veí del] i veritable ànima de tot aquest projecte.
– El meu pare va arribar a Cuba amb 28 anys en acabar la Guerra civil espanyola. Tenia problemes. Havia comprat una partida de biberons però el que els va encarregar no se’ls volia quedar. Amb els amics cubans van vendre’ls tots a les farmàcies. Aquesta anècdota mostra l’esperit de col·laboració d’aquells anys. És un esperit emprenedor que segueix present.
– La il·lusió seria tenir-lo en un edifici indià de Begur. [Diari de Girona]