|
Un any després de la presentació -al Centre cívic- del llibre de Pascual Serrano Medios violentos. Palabras e imágenes para el odio y la guerra, el col·lectiu de les terres gironines “amigues de l’ALBA” ha tornat a amb una de les seves habituals activitats mensuals. En aquest cas una xerrada sobre El sucre, la moneda de l’ALBA: repercussions en l’economia mundial a càrrec de Ricardo Molero Simarro, investigador en la Universidad Complutense de Madrid i membre del consell de redacció de la revista Economía crítica y crítica de la economía. L’acte, que va omplir la sala de gom a gom, va comptar amb la presència de Marcela Khan, del Consolat de la República Bolivariana de Barcelona, i va ser presentat per l’infògraf solidari Pep Caballé.
Ricardo Molero va explicar què és el SUCRE (sigles del Sistema Únic de Compensació Regional de Pagaments) dient que és un sistema basat en la solidaritat i la independència que neix cercant una alternativa a l’especulació del capitalisme financer que ha fet explotar la bombolla de les hipoteques originant l’actual crisi de l’economia mundial. Es va posar en marxa el passat 26 de novembre pel conjunt dels països de l’ALBA (Cuba, Veneçuela, Nicaragua, Hondures, Bolívia, Dominica i Saint Vincent i les Grenadines) i Equador com un primer pas per deixar de banda el dòlar com a moneda de referència en els intercanvis comercials dels països d’Amèrica Llatina i avançar cap a la creació d’una moneda única comuna.
El col·loqui es va perllongar per més de dues hores mostrant l’interès pel tema i pels canvis de tota mena que es donen arreu d’Amèrica i, especialment, els liderats per l’ALBA, Alternativa Bolivariana para los Pueblos de nuestra América.
Sebas Parra és veí de de Ter i membre de les “amigues de l’ALBA” i del col·lectiu gironí de suport a l’AEPCFA de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines