/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 22 desembre de 2024 | 3a Època | Edició núm. 16.030 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Visita. Els veïns van inspeccionar les peces de pedra al cementiri FOTO ELDIMONI.COMVisita. Els veïns van inspeccionar les peces de pedra al cementiri FOTO ELDIMONI.COM
: : Històries > El Pont del Dimoni (1357-2018), protagonista: 661 anys | 25·02·2008

Les pedres del Pont del Dimoni no han de sortir
del Cementiri de Santa Eugènia: es va fer una reunió de veïns per dignificar les pedres del pont

Can Ninetes |

Les pedres numerades del (1357) no han de sortir del Cementiri de de Ter. Aquesta és la primera demanda que ‘a peu d’obra’ volem* expressar els que dissabte passat vàrem visitar-les al carrer Montnegre, a la part dreta del cementiri, a la part civil del mateix. I el segon acord va ser el de convocar una reunió de veïns del sector per a dilluns -25 de febrer- a, a les 8 del vespre, per tal de consensuar que fer amb les pedres del de de Ter. La convocatòria la signen l’AV, El [periòdic-e] i els Amics de la UNESCO de Girona. Ajuntament de Girona

Preocupats per les notícies de premsa de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Girona, que anuncien obres d’ampliació en els cementiris de Girona i en el de de Ter (construcció de 1917), vàrem voler conèixer in situ quin és l’estat de conservació de les pedres, quantes n’hi ha, si es conserva la numeració original, fotografiar-les, anotar les característiques… i valorar que fer-ne, amb caràcter immediat, amb les pedres ‘supervivents’.

La primera grata sorpresa va ser comprovar que el nombre de pedres dipositades al cementiri ronda les 180/185 (tenint en compte que algunes ja són fragments)… Tot i no poder assegurar que aquest fos el nombre total de les pedres que conformaven l’arc (que feia 13 metres) del nostre i la barana superior del pont, a tots ens va semblar que la xifra s’acostava a la que podria ser el total de les pedres. La foto històrica de Narcís Sans (de 1968) que retrata el moment precís en que es desmunta el pont permet veure les pedres numerades en els frontals laterals del pont. Així doncs, ¿pot ser que, 40 anys després del desmuntatge del , hi siguin totes les pedres que el mestre Guillem Granollers, de Montfullà, va utilitzar per bastir el 1357 el recordat de de Ter sobre el riu?

La resposta aquesta pregunta és vital per saber que fer amb les estimades pedres. Però la urgència ara és que les pedres -pel fet de fer les obres d’ampliació del cementiri- no surtin d’allà on són i que -provisionalment- es col·loquin en un del parterres del cementiri, la qual cosa permetrà recomptar-les bé i valorar el seu estat i mirar d’esbrinar en quines és encara visible la numeració que en el seu moment i seguint les recomanacions i indicacions de l’enginyer Agustín Palau varen realitzar-se «por su valor arquelógico». Els veïns ens oferim a fer aquesta feina -que ha de ser extremadament curosa- de traslladar-les una a una a aquest parterre interior del cementiri (a la zona verda, tot entrant per la porta principal del carrer Montnegre, de la dreta, on no hi ha cap sepultura).

D’altra banda, recordem aquí que existeix un acord de ple de l’Ajuntament de Girona, de l’11 de març de 1981, que literalment aposta per «consultar totes les Associacions de Veïns del sector, Sant Narcís, Can Gibert del Pla, etc., a fi de què proposessin un possible emplaçament dintre del sector, per a la reconstrucció del ».

EL PASSAT DILLUNS 25 de febrer de 2008

A la reunió de dilluns -25 de febrer-, a les 8 del vespre a, es projectaran les fotos realitzades aquest passat dissabte -16 de febrer- , així com un recull d’imatges antigues del i de les pedres al llarg d’aquest darrers 40 anys. A l’acte es convida expressament a l’Ajuntament de Girona: al regidor de Medi Ambient, Enric Pardo; al regidor delegat de·Can Gibert del Pla i d’Urbanisme, Joan Pluma; i a la regidora de Cultura, M. Lluïsa Faxedas.

AV
El [periòdic-e]
Amics de la UNESCO de Girona

*Francesc Torrent (president de l’AV Santa Eugènia); Ramon Macaya (vocal junta AV); Carles Rostan (vocal junta AV); Salva Llorente (vocal junta AV); Manel Mesquita (d’eldimoni.com); Jordi Vilamitjana (professor de l’IES Santa Eugènia); Dolors Reig (presidenta d’Amics de la UNESCO de Girona); Jordi Dalmau (vocal junta UNESCOGI); Joan Barón (becari patrimoni UNESCOGI)

:: Correu-e de Joan Pluma, rebut el passat dilluns 18·02·2008

Benvolguts,
Havent llegit la notícia que publicàveu sobre el Cementiri de em plau fer-vos avinent el següent:
1. No es preveu cap ampliació del cementiri.
2. Atès que no es preveu fer cap obra que afecti l’espai on són, no s’ha plantejat cap trasllat de les pedres del .
L’alarma, doncs, relativa a les pedres no està fundada i continuen plenament vigents els acords relatius al pont presos per aquest Ajuntament.
Si malgrat això, cal fer la reunió que anuncieu al vostre diari, només cal que ens ho feu avinent als que voleu que hi assistim, per tal d’assegurar que altres compromisos no ens evitin de ser-hi.
Atentament,
Joan Pluma

:: RETALLS DE PREMSA

:: DIARI DE GIRONA
> Convoquen els veïns de a portar més imatges del

:: EL PUNT
> Faran un concurs d’idees per decidir on es refà el de

:: DIARI DE GIRONA
> Els veïns debaten avui -25 de febrer- què fer amb les pedres del

:: GIRONAINFO.CAT [AMB MÉS FOTOS]
> Que cal fer amb les pedres del ?

:: DANI VILÀ [EL PUNT]
> El 40è aniversari del desmuntatge del revifa la reivindicació de tornar-lo a armar. Es va desmuntar al 1968 i les pedres numerades es guarden al cementiri

:: J.B.M. [DIARI DE GIRONA]
> Els veïns es reuniran per decidir què fer amb el :
volen que les pedres es quedin al Cementiri de

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)