![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Els alumnes de segon curs del grau mitjà d’Activitats comercials de l’Institut Santa Eugènia de Girona estan realitzant, durant tot el curs, un projecte per a dissenyar i elaborar material publicitari pels comerços del sector. Sota el nom Donem visibilitat al comerç del barri, el treball, coordinat per la professora Irene Freixas, consisteix en la creació d’una agència publicitària fictícia en què els alumnes decideixen com es desenvoluparà la campanya (la idea, el missatge…) i elaboren el material adequat.
L’objectiu és la presentació d’un anunci per a premsa escrita, un vídeo comercial i la gestió de les xarxes socials, entre d’altres. Per aquest motiu, els alumnes, que treballen en grups de tres, estan en constant contacte amb el comerç que els ha estat assignat, realitzant les tasques habituals en el món publicitari, com ara l’entrevista amb el client (el comerciant), la recollida d’informació (tipus de productes que venen, característiques dels compradors…), el disseny i elaboració dels continguts en els diferents suports, i la seva presentació per a la seva defensa.
El treball és un exercici de posada en pràctica dels continguts que els alumnes han anat desenvolupant en els dos cursos de durada del cicle. Freixas, d’entre altres aspectes, destaca que “els alumnes estan aprenent a comunicar-se de manera formal amb els comerciants, a treballar cooperativament, a afrontar reptes i situacions desconegudes per a ells”, cosa que significa que “estan aprenent a moure’s pel món real adquirint competències que van més enllà de les acadèmiques”. En aquest sentit, Freixas remarca que “els estudiants, a més d’estar en contacte amb els comerciants, tenen l’ocasió de treballar en equip, aportar el seu talent i obtenir uns productes publicitaris millors dels que farien si treballessin sols”. Per tant, la valoració és positiva, segons ha afirmat la docent. Aquesta és la primera edició d’un model de treball que tindrà continuat en els cursos vinents, tot i que és previst que s’introdueixi alguna modificació. D’aquesta manera, la conjugació del treball a l’aula i la relació amb els clients serveix per a plantejar una situació professional el més real possible.
El grup format per Arnau, Nerea M. i Luís qualifiquen de “bona idea” la metodologia de treball plantejada en el treball perquè “ens apropa més a l’experiència d’una companyia de marxandatge i publicitat de la vida real”. Això implica una “major motivació”, continuen explicant, en el dia a dia. Tanmateix, s’intueix clarament que la clau és saber treballar en grup i gestionar el temps. L’agència Som Creative Potential, formada per les alumnes Laura, Mariona i Gabriela, incideixen, precisament, en el treball grupal. “Ha sigut una aventura per a nosaltres pel fet que mai havíem treballat juntes, creiem que davant d’altres grups estem molts satisfets perquè tenim bona relació i hem après a ser tolerants, a tenir veu i vot en tot i saber apreciar el que fa cadascuna”, argumenten. El pressupost i la gestió de la informació que comporta una campanya són citats com els principals esculls que, de moment, han estat trobant.
FOTO: ELS MIL I PICO
En canvi, el disseny del cartell (de la idea a la solució gràfica) s’ha pogut consensuar molt més bé, gràcies a l’ajuda de la professora i la tècnica The Coaching Game, segons ens diuen. Zenai, Nathaly i Fatoumata formen una altra de les agències de publicitat. Destaquen, sobretot, que la campanya és “una forma molt útil de posar en pràctica tot el que hem fet durant el cicle”. En referència al treball, valoren el flux d’informació que cal crear amb l’empresa i comenten que els agrada tot allò que fa referència a la publicitat. També desitjarien escollir lliurement els components dels grups de treball, tot i que és difícil que succeeixi en un entorn professional real. De fet, la comunicació, entre ells, i entre ells i l’empresa, és una constant en les opinions que donen els estudiants. El grup format per Nerea L., Gemma i Ignasi entonen el mea culpa. I ho expressen de la següent amb les següents paraules: “És molt interessant treballar amb les empreses, però hi ha poca comunicació entre nosaltres”.
La presidenta de l’associació de Comerciants de de Ter, Gemma Pino, és del parer que els petits empresaris poden aportar un bany de realisme als joves estudiants, en el sentit que és imprescindible, d’entre altres, que sàpiguen delimitar quin és el tipus de comerç i productes que vols vendre i quin públic objectiu desitges que t’entri per la porta. Pino comenta, i així ho explica als estudiants, que la tasca de comerciant no és fàcil i, per exemple, l’emprenedor ha de planificar que almenys els dos primers anys no guanyarà diners. Els recomana que, abans de començar un negoci propi, treballin per un altre per a conèixer a fons aquell sector. En aquest sentit, la presidenta de l’entitat raona que la valoració del projecte que estan realitzant els alumnes de l’Institut es veuran d’aquí dos o tres anys. De moment, la valoració és positiva i, segons comenta, els estudiants han estat atents a tota la informació que han anat rebent. La relació amb la tutora també ha estat molt fluida.
Aquest projecte és fruit d’una entesa entre el citat centre educatiu i l’Associació de Comerciants formalitzada l’estiu de 2017. La finalitat és potenciar la interacció dels alumnes amb l’entorn real i oferir els coneixements de l’alumnat als petits empresaris del barri per fomentar el comerç de proximitat. Com a conseqüència, es reforça la relació entre l’àmbit acadèmic i el professional, i la del centre amb el seu entorn més immediat. La idea va ser impulsada per Freixas en plantejar-se un “nou enfocament” al treball. “Abans d’encetar el nou any acadèmic, vaig plantejar-me com casar el currículum establert pel departament d’Ensenyament, on es recullen totes aquelles competències i continguts que han d’assumir els alumnes, amb quelcom que apropés als alumnes a la realitat que es trobaran un cop s’incorporin al món laboral i, al mateix temps, contribuir amb l’entorn del centre”, divulga.
A fi d’aportar nous coneixements que poden enriquir el treball final, els alumnes han rebut el testimoni d’especialistes del sector, que han explicat el seu cas, divulgat algunes de les tècniques que apliquen i mantingut un canvi d’impressions. Creative Corner Agency (agència de publicitat, que ha explicat l’organització i les tasques professionals associades més rellevants); Eduard Galià (masterclass sobre Photoshop); i Incatis (empresa organitzadora d’esdeveniments, sobre com captar l’atenció del consumidor en comunicació externa, com ara un estand).
D’altra banda, l’INS de Santa Eugènia de Ter
també ofereix el cicle formatiu de grau superior de Gestió de Vendes i Espais Comercials