|
De la mateixa manera que els carrers, els rius, els edificis, els veïns, la circulació, etc., l’esport al nostre barri ha anat evolucionant. Us explicaré les meves vivències de més de 60 anys en aquest indret.
Podríem diferenciar entre la participació i la contemplació. La participació era més minsa però alhora més activa. El riu no estava cobert i no hi havia els edificis d’ara, això permetia anar a pescar-hi. El Pont d’en Vidal, ara cobert per la rotonda (ronda Ferran Puig, carrers Figuerola, Joaquim Vayreda i) era un dels llocs on s’hi anava a pescar sota els plàtans que encara es conserven. Tota la zona compresa entre el riu, carretera i la Devesa eren horts, alguns d’ells conreats per alguns veïns; això permetia anar-hi a jugar i a caçar ocells. La proximitat del riu Ter ens oferia la possibilitat d’anar-hi a nedar, a pescar i a fer-hi excursions travessant el riu i berenar a la font de Fontajau. Molts veïns vam aprendre a nedar al riu Ter abans que construïssin la Piscina de la Devesa. Quan volíem jugar sortíem al carrer i sense perill de trànsit podíem organitzar qualsevol joc o partit de futbol. També podíem fer ús del gran espai de la Devesa i també de les instal·lacions que amb el temps s’hi van anar edificant.
El club GEiEG va ser arrendatari i cofundador de l’estadi d’atletisme (hoquei gespa i handbol a 11), de la piscina (waterpolo i natació), de la pista de hoquei patins, handbol a 7 i futbito, també del frontó. Això va permetre que molts veïns del barri, i també de tot Girona, iniciessin la seva activitat esportiva a la Devesa.
Més tard es construí l’hípica i el primer pavelló d’esports cobert de la ciutat, junt amb una pileta d’aigua pels entrenaments dels nedadors. L’aeromodelisme, el tir al plat i al colom, el tir olímpic i l’estadi de la Joventut han estat instal·lacions que han permès la pràctica esportiva als veïns.
Com espectadors propers a tots els esdeveniments al barri hem pogut assistir a diverses competicions; en resumiré algunes: cursa de bicicletes a la Devesa i al carrer Joaquim Vayreda; cursa de mitgets (cotxes de carreres) a les pistes de cendra de l’antic estadi d’atletisme de la Devesa; cursa de motocicletes al mateix lloc; handbol a 11 i hoquei gespa a l’estadi; així com campionats internacionals, estatals, nacionals i locals d’aquells esports que en el seu moment destacaven més.
Hi ha moltes més activitats ludicoesportives (jocs de retrats, de baldufes, de ganga xula pinyolera, etc.) que practicàvem i que podríem explicar però ho farem en una altra ocasió, per avui ja n’hi ha hagut prou.
Josep Lluís Lucero Piñol és veí del carrer Joaquim Vayreda, del barri del-Devesa