|
Pia Bosch és actualment Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Girona i portaveu del Grup Municipal Socialista. En la seva dilatada carrera política, ja havia estat anteriorment regidora de l’Ajuntament de Girona, diputada al Parlament de Catalunya i delegada del Govern de la Generalitat. Hom la vincula a l’anomenat sector catalanista del PSC.
– Quan era molt joveneta, tenia 13 anys i era l’època de la transició política. Vaig entrar en contacte amb l’Assemblea Democràtica de l’Institut Vicens Vives. A partir d’aquí, vaig ser durant un temps militant de les Joventuts Comunistes.
– Vaig deixar de militar a les Joventuts Comunistes per dedicar-me al meu vessant professional. Ara fa 18 anys, Joaquim Nadal, a qui no coneixia personalment, es va posar en contacte amb mi per proposar-me formar part de la llista socialista, com a independent, l’any 1995.
– En el món dels serveis socials, vaig col·laborar d’una manera intensa amb Marina Geli. Em va proposar col·laborar amb el govern a l’ombra de Pasqual Maragall en la preparació de tot el programa de serveis a les persones. En aquest treball em vaig engrescar molt i vaig decidir comprometre’m amb el partit socialista.
– Sí, segur perquè el terme federalisme és una idea prou antiga en el món, però no és una idea que en el nostre país i a l’Estat Espanyol hagi fet fortuna. Nosaltres venim d’una història molt torturada, i amb poques èpoques de pau. El federalisme, és una idea que ve del pacte perquè fedus vol dir pacte en llatí. És una idea que ha estat més fàcil d’arrelar en països que tenen democràcies molt més sòlides. L’exemple de federalisme de més llarga durada és el dels Estats Units, que té més de 200 anys d’història democràtica.
– Sí. Hi ha diferents models federals en el món. Nosaltres mirem els dels països que tenen democràcies més avançades, més antigues com Estats Units o Canadà. Canadà, potser se sembla molt més a la nostra realitat perquè té un estat que és el Quebec, que és molt similar. Tant de bo, nosaltres poguéssim seguir la senda canadenca. Hi ha altres exemples, com ara Alemanya, de la qual crec que són admirables els seus mecanismes de coordinació federal, el Bundesrat hauria de ser un exemple per a nosaltres quan parlem de la reforma del Senat.
– Això és molt simplista. La idea del federalisme és una idea que bàsicament diu: la sobirania està a baix, i per la via del pacte s’arriben a espais de cooperació federal, i en aquests espais hi ha mecanismes per resoldre la complexitat de la composició d’un estat federal. El nostre és un estat compost, s’accepti o no s’accepti, perquè hi ha parts que són contrastadament diferents. S’han de trobar vies per resoldre aquesta complexitat. Hi ha qui diu que la manera de resoldre la complexitat és dissoldre-la i que les diferents unitats es separin. Nosaltres diem que en el segle XXI, l’única via per poder continuar sent un actor rellevant en el concert mundial és la d’unir-se, la de la Unió Europea, i no ens sembla que la via de la separació sigui l’adequada. Emocionalment l’entenc perfectament perquè estem vivint un temps en el qual no hi ha el diàleg ni el reconeixement que hi hauria d’haver de l’altre, hi ha desencontres continus. Penso que la resolució dels problemes no pot venir només per la via de les emocions, ha de venir per la via de la raó. Però, crec que la pilota està al teulat d’Espanya, és a dir, Catalunya li ha dit a Espanya: “així no podem seguir”, i això ho comparteixo. El camí que estem recorrent no és gens bo. Ara nosaltres diem que proposem la senda canadenca. Jo em vull semblar a Canadà, no a Kosovo.
– Crec que poden ser un bon instrument. Tot depèn de com es facin. Si en països de més llarga tradició democràtica, com els Estats Units, s’han revelat com una bona forma de generar adhesió de la ciutadania, val la pena provar-ho.
– Si tingués la resposta a aquesta pregunta, ja m’haurien donat el Premi Nobel, eh! S’han de fer moltes coses. També crec que els mitjans de comunicació ens han d’ajudar.
– Crec que s’ha de retratar amb més objectivitat què ha aportat la política al nostre país i què pot aportar. Venim de 30 anys, on òbviament s’han fet errors, però en què bàsicament i a nivell general, hem fet grans avenços en qualitat de vida, en drets de la població, en nivell educatiu de la població, entre d’altres. El pitjor de tot és posar tots els polítics al mateix sac. Els mitjans de comunicació haurien de voler diferenciar entre els bons i els mals polítics.
– Òbviament, una part del desgast ve d’haver governat en molts àmbits, segur. Hi ha una part del desgast que ve de la crisi. Hi ha una altra part del desgast que és que no haguem fet les coses prou ben fetes. Donar la culpa als altres mai no és una bona manera d’evolucionar.
– En aquest cas, quan es parla de l’herència rebuda a nivell de la Generalitat, que és allà on més n’hem sentit a parlar, crec que directament s’intenta confondre la ciutadania. La història posarà les coses al seu lloc.
– Crec que no. Hem viscut situacions de més complexitat en el passat. L’èxit del PSC precisament ha estat la capacitat de generar aquesta cohesió en els elements bàsics. Busca mínims comuns denominadors que han ajudat el país a avançar i crec que hem de continuar en aquesta línia.
– Crec que, malauradament, tenim tots plegats una decepció quan valorem aquests dos anys. Una decepció en el sentit de què moltes de les promeses que s’havien fet, no s’han complert. Tenim paralitzats molts projectes que són molt importants, no només pel present, sinó pel futur de la ciutat. Et poso d’exemple l’Hospital Trueta. També pel què fa als serveis: dos anys perduts en el desplegament del contracte de neteja per millorar un dels temes que més preocupa els ciutadans que és com tenim la ciutat de bruta. Tenir 10 regidors o estar en minoria no és motiu ni justificació. Són els mateixos que tenia Anna Pagans.
– Sí, es clar que sí. Tot té sempre alguns elements positius. Crec que hi ha el tema del suport a la promoció turística. No l’hauria fet d’aquesta manera, però l’hauria fet. Crec que l’estil de governar és absolutament inadequat en un govern que ha triat governar en minoria.
– Sí, però l’estil té conseqüències per a la ciutat. El problema d’aquest estil és que és ineficient perquè impedeix tirar endavant els temes clau de present i de futur de la ciutat.
– El TAV val la pena i és un gran projecte per la ciutat. Però s’han de seguir fent molts esforços. S’ha de dialogar en profunditat amb el Ministeri de Foment per resoldre de manera immediata la situació que està afectant molt greument i negativament els veïns del.
– Crec que sí. Es tracta de què l’equip de govern treballi per fer-ho.
– Òbviament. La reposició està en l’acord inicial del projecte del soterrament. Mentre governava Anna Pagans, bé que es van anar reposant tots els trams on s’acabaven les obres. Vam reposar i millorar tot Fontajau.
– Hauria apostat per ser, en aquest sentit, molt i molt insistent. Hi hauria apostat perquè el pressupost que anava associat al soterrament del tren convencional, era un pressupost que per al Ministeri de Foment era una petita part del què va pressupostar per a l’AVE de Galícia. Hauria apostat pel soterrament del tren convencional, ho vaig dir en el seu moment. Vist que ara no s’ha fet, crec que s’ha de mantenir com un projecte que podria ser enormement beneficiós per la ciutat en el futur. Seria la manera de cosir dos barris: el
– Vull creure que sí. De fet, l’equip de govern ens ho va signar en l’acord del cartipàs, els vam posar una sèrie de temes sobre la taula, en els quals els demanàvem punts d’acord, a partir dels quals nosaltres vam estar disposats a donar-li suport. Estan signats per l’alcalde i per mi mateixa, i un dels punts és aquest: que l’Hospital de Girona romangui a Girona, a la zona nord de la ciutat perquè així ho preveu la planificació sanitària, perquè dóna servei a la ciutat i també al Pla de l’Estany i al Baix Empordà sud.
– L’equip de govern anterior va fer un procés llarg i laboriós sobre l’ús que havia de tenir el Cinema Modern. Finalment, a partir de l’acord que es va establir entre tots els grups de govern i la participació de més de dues centes persones (gent del barri) es va arribar a la conclusió de què allà la gent volia fer un Centre cívic. Es va fer el projecte, es van reservar vuit cents mil euros per tirar-lo endavant Després de les eleccions, el nou equip de govern va dir que volia fer el Centre cívic a un altre lloc, a les Voltes d’en Rosés. Es van comprometre a fer un procés participatiu, primer amb tots els grups i després amb la ciutadania. Ha passat un any i mig i no n’ hem tornar a sentir a parlar.
– La nostra proposta és que s’apliqui el Pla d’Usos aprovat anteriorment. Han estat dos anys que, o bé podrien haver tirat endavant el Pla d’Usos o bé tenien temps de fer un nou projecte.
– Hem posat diferents exemples de llocs on aplicar-lo. Si han de ser projectes de sostenibilitat, hi ha per exemple diferents projectes del pla de sanejament de la ciutat, que és millorar les xarxes de clavegueram a diferents punts de la ciutat, que són coses que no es veuen, però es necessita anar-les fent perquè s’ha d’anar renovant. Diem per exemple sostenibilitat a la Devesa perquè és un d’aquests espais ciutadans absolutament degradat i deteriorat que en els últims dos anys no s’hi ha fet res per millorar-lo.
FOTO: ARXIU NARCÍS SANS (1968) |
– No depèn de mi. Però en el pressupost d’aquest any, segons jo he vist, aquest tema no hi figura. A més a més, que jo sàpiga, en el procés dels pressupostos participatius no se n’ha parlat.
Era un compromís de l’equip de govern, però com que ja portem aquests dos anys molts de compromisos incomplerts, ara no sé què dir.
– El més positiu que veig de
– Tenen raó. Sant Narcís és un barri castigat per les obres, òbviament, i que s’està tardant molt a resoldre-les. També és un barri on hi ha una incidència de l’atur molt alta, sobretot a la zona sud. Hi ha passos de zebra que no se’ls ha fet manteniment i no s’han pintat en els darrers dos anys. Hi ha els pitjors contenidors de la ciutat. Fa uns mesos vam denunciar que hi havia rates. Veig que en dos anys ben poca cosa s’hi ha fet. Com a la resta de barris que no són el centre la ciutat, aquest govern els té poc presents.
– Sí, a través de la participació ciutadana.
> Marta Madrenas Mir (CiU) > publicada
> Pia Bosch Codolà (PSC) > publicada
> Concepció Veray Cama (PPC) > publicada